regional-utveckling

Region Östergötland

Regional utveckling

Kommissionens expertgrupp om urban mobilitet levererar sina första rekommendationer

De första rekommendationerna gällande kollektivtrafik från expertgruppen om urban mobilitet presenterades i januari. Rekommendationerna adresserar områdena arbetskraftsbrist och förändrade kompetensbehov, inkludering i kollektivtrafiken och hur användningen av kollektivtrafik kan öka.

För att bland annat stötta Kommissionen i att implementera det europeiska ramverket för urban mobilitet och rådge i utvecklingen av ny lagstiftning tillsatte Kommissionen i juli 2022 en expertgrupp bestående av representanter för organisationer, städer och regioner samt medlemsländer. Den 16 januari presenterade expertgruppen sina första rekommendationer på tre områden, hur kollektivtrafik ska prioriteras så des användning i urbana miljöer ökar, hur inkluderande kollektivtrafik ska säkerställas samt hur bristen på arbetskraft och de förändrade kompetensbehoven ska adresseras.

För att prioritera kollektivtrafiken och på så sätt öka användningen av den har expertgruppen kommit fram till att åtgärder behöver vidtas inom fyra områden som är avgörande för kvalitén på kollektivtrafiksystemet. Dessa är tillgänglighet, möjligheten att ta sig mellan olika platser i transportnätet, pålitlighet och utformningen av det fysiska rummet där transporten sker. Utifrån dessa fyra övergripande prioriteringar har expertgruppen tagit fram tio fokusområden vilka går att läsa mer om i prioritering av kollektivtrafikdokumentet Länk till annan webbplats..

Att säkerställa att kollektivtrafiken är inkluderande ska göras utifrån ålder, kön samt funktionsnedsättningar. Inkluderande kollektivtrafik innebär att kollektivtrafiken har överkomliga priser, som möjliggöra för alla att nyttja dess tjänster, och att biljettförsäljning tillhandahålls både digitalt och via fysiska biljettmaskiner där skyltar, utrop och andra visuella stöd används för att förse resenären med information. Vidare ska kollektivtrafiken också vara fysiskt tillgänglig för de med reducerad mobilitet samt synnedsättningar och lässvårigheter. Transportföretagens interna kultur ska också vara servicefokuserad. De rekommendationer arbetsgruppen tagit fram rör frågor som tillgänglighetsplanering, infrastruktur och fordonsdesign, kontakt och utbyten med resenärer samt biljettsystem och priser. Läs mer om rekommendationerna i inkluderingsdokumentet Länk till annan webbplats..

Det sista området berör bristen på arbetskraft och de förändrade kunskapskraven som ställs på anställda inom kollektivtrafiksektorn. De rekommendationer som expertgruppen kommit fram till berör bland annat allmänhetens uppfattning av kollektivtrafiksektorn, förbättrade anställningsvillkor, identifiering av kunskapsluckor och framtida kunskapsbehov, att erbjuda flexibla kompetensutvecklingsmöjligheter samt att främja diversitet och inkludering. Alla rekommendationer finns att tillgå i brist på arbetskraft och förändrade kunskapsbehovsdokumentet Länk till annan webbplats..

Inom de närmaste månaderna väntas rekommendationer som adresserar hur kollektivtrafiken kan kompletteras av delad mobilitet, finansiering, och långsiktig hållbarhet. Ytterligare rekommendationer kommer presenteras löpande under året.

Läs mer om expertgruppens första rekommendationer i Generaldirektoratet för transport och rörlighets nyhet via denna länk Länk till annan webbplats..

Läs mer om expertgruppen och hitta länkarna till rekommendationerna via denna länk Länk till annan webbplats..

Kontakt

Hugo LindahlPraktikantEU-kontoret