Där Birgitta gjorde avtryck
Kanske tänker du spontant att det är Birgittaleden vi ska gå när vi ska följa Den Heliga Birgittas fotspår genom Östergötland. Jag förstår att det är lätt till hands att göra det. Men en sak kan vi vara ganska säkra på, och det är att om det är någonstans hon troligen inte satt sin fot så är det just på den.
På enstaka platser längs med den har hon bott och verkat men själva leden är uppfunnen långt efter Birgitta. Låt mig i stället ta dig med på en helt annan resa i Birgittas fotspår. Resan till alla de platser i Östergötland där vi vet att hon verkligen har satt sin fot, där hon satt avtryck och där vi kan gå i hennes fotspår nästan bokstavligt talat. Och utöver det, en liten bonusplats du kanske inte visste kan förknippas med Birgitta.
Men först vem var Den Heliga Birgitta?
Men vi kan väl börja med att bara helt kort friska upp minnet kring vem denna kvinna var. Helgonförklarad 1391 och så sent som 1999 utsedd till ett av tre skyddshelgon för Europa.
Hon föddes omkring år 1303 som Birgitta Birgersdotter någonstans i Uppland. Som dotter till en lagman befann hon sig i det övre samhällsskiktet i Sverige och skulle fortsätta hålla sig där genom giftermål. På hennes väg till helgonstatus men också en stark makthavare både politiskt och religiöst letar vi oss fram genom Östergötlands historiska kvarlämningar och personligen har jag svårt att inte imponeras över handlingskraften hos denna kvinna av 1300-talet som fortfarande sätter så stor prägel på både Vadstena, Östergötland och inte minst Världen.
Flytten till Östergötland och Aspenäs
Redan när Birgitta är elva år gammal går flytten från Uppland till Östergötland och en av de platser som kanske är minst känd att förknippas med Birgitta. När modern avlider anser nämligen Birgittas pappa att han själv inte är i stånd att uppfostra en flicka av hennes börd och hon skickas tillsammans med sin syster till sin moster i Östergötland. Platsen är Aspenäs vid Sommens södra strand. Och några av Birgittas uppenbarelser är knutna just till tiden på Aspenäs.
Aspenäs återfinns på en skogrik udde som sträcker sig norrut från Sommens södra strand. Numera kan man bara se husgrunderna till det som då var Aspenäs och på gårdstunet finns en brunn som brukar kallas Birgittas källa.
Besök platsen: Aspenäs Länk till annan webbplats. (kartan öppnas i Google maps)
Birgittas udde vid Ulfåsa vid Borens södra strand.
Birgittas udde på Ulfåsa
Bara ett par år senare, när Birgitta är tretton, blir hon bortgift mot sin vilja med artonårige Ulf Gudmarsson, som skulle bli både riddare och lagman. Paret bosatte sig på ättens stamgods Ulfåsa vid Borens södra strand och här hittar vi den andra platsen i Östergötland vi med säkerhet kan förknippa med Den Heliga Birgitta.
Här levde och verkade hon i 28 år. De första åren sägs det att hon lyckades få Ulf att gå med på att leva i avhållsamhet. Men sedan föddes åtta barn i ett mycket lyckligt äktenskap. På Ulfåsa fanns både kapell och frustuga och där ska Birgitta både ha utspisat fattiga och vårdat sjuka.
Att besöka Birgittas udde, ett namn som naturligtvis tillkommit efter Birgittas tid där, innebär en fin vandring på cirka två och en halv kilometer enkel väg. Det finns en parkeringsplats strax väster om nuvarande Ulvåsa slott och därifrån är det sedan skyltat till Birgittas udde. Väl framme vid Boren och lämningarna efter det gamla godset kan du njuta på egen hand eller med audioguide via ett samtal i din telefon.
Idag finns det bara ruiner kvar efter godset på udden. Men med lite fantasi går det utan problem att föreställa sig hur det var att leva på Birgittas udde.
Besök platsen: Birgittas udde Länk till annan webbplats. (kartan öppnas i Google maps) Du kan också hitta leden i Naturkartan Länk till annan webbplats. på naturkartan.se
Kungsgården i Vadstena inhyser idag museum och hotell.
Kungsgården i Vadstena
Det var under tiden på Ulfåsa som Birgitta också blev rådgivare åt den unga drottningen Blanka av Sverige. Blanka kom från Belgien och gifte sig med den svenske kungen Magnus Eriksson. Ett av sina boenden eller så kallade kungsgårdar hade de vid Vätterns strand i Vadstena och här kan vi tänka oss att Birgitta befann sig både nu och då i sin roll som rådgivare.
Att hon däremot befunnit sig i klosterkyrkan eller i de nybyggda delarna av klostret är en omöjlighet, men låt oss komma till det.
Vi beger oss västerut i landskapet mot Vadstena och kungsgården som Birgitta faktiskt lyckades få kungen att testamentera till hennes planerade klosterverksamhet. Det ska dock dröja en tid innan det används för just klostret. Och det är faktiskt lite av ett mirakel att huset står kvar i den form det gör idag. För efter att kungsgården nyttjats som kloster följde reformationen. Klostren lades ner och huset var sedan bland annat en tid en del av ett hospital. På 1960-talet skulle huset renoveras för att användas för Vadstena folkhögskola.
Att det var den gamla kungsgården som sedan varit kloster hade genom århundradena fallit i glömska men tack och lov gjordes en undersökning av huset innan det gjordes om helt. Vid undersökningen stod det klart att det var det gamla kungapalatset och klostret som höll på att renoveras till oigenkännlighet och istället för att byggas om har det bevarats och inrymmer nu till stora delar Sancta Birgitta klostermuseum och en del av Vadstena klosterhotell.
Besök platsen: Sancta Birgitta klostermuseum Länk till annan webbplats. (kartan öppnas i Google maps)
Alvastra klosterruin, idag ett populärt besöksmål.
Alvastra kloster
Men åter till 1300-talet. Makarna Birgitta och Ulf gjorde flera pilgrimsfärder tillsammans. Bland annat till Nidaros i Norge men också till Santiago de Compostela i Spanien. Det är en bedrift att gå de 80 milen i norra Spanien idag. Runt 1341 gör Ulf och Birgitta den resan men ända från Sverige. På vägen hem blir Ulf svårt sjuk och när de kommer tillbaka till Sverige bosätter de sig på en ny plats i Östergötland där vi alltså med säkerhet också kan säga att vi kan gå i Birgittas fotspår. Vi beger oss till Alvastra kloster vid Ombergs södra fot.
Här får Birgitta hjälp av munkarna att teckna ner flera av sina uppenbarelser och när Ulf dör 1344 låter Birgitta vigselringen följa med i Ulfs grav och bestämmer sig för att ägna resten av sitt liv till Gud. Ulf begravs vid Alvastra kloster och vad Birgitta bestämmer sig för att göra är möjligen lite oklart. Endra stannar hon där i närheten av klostret eller så beger hon sig hem till Ulfåsa och bygger ett nytt gods en bit bort. Här går historierna lite isär.
Idag finns de vackra ruinerna efter Alvastra kloster kvar och går att besöka året om.
Besök platsen: Alvastra kloster Länk till annan webbplats. (kartan öppnas i Google maps)
Heliga Birgittas relikskrin i Vadstena klosterkyrka.
Resan till Rom
Det vi sedan vet med säkerhet är att Birgitta 1349 beger sig till Rom och aldrig mer kommer att återvända till Sverige och Östergötland. Hon reser till Rom med ett tydligt syfte. Hon ska få påven att godkänna en ny klosterorden som hon fått till sig att hon ska starta genom sina uppenbarelser.
Problemet är bara att påven sedan 1309 på grund av oroligheter inte alls bor i Rom utan i Avignon i Frankrike samt att kyrkan förbjudit inrättandet av fler klosterordnar. Här hade vi kanske fått sluta följa spåren efter Birgitta om det inte varit så att hon verkar ha varit en alldeles särskilt envis kvinna av sin tid.
Hon har i en uppenbarelse sett att påven och kejsaren ska mötas i Rom. Och naturligtvis får hon rätt. Det dröjer 19 år men 1368 återvänder påven till Rom. Där möter han den tysk-romerske kejsaren och Birgitta passar också på att sticka till honom sin ordensregel för godkännande. Två år senare får hon som hon vill. Den 5 augusti 1370 godkänner påven Birgittas klosterorden och förberedelserna kan börja.
Vid detta lag är Birgitta runt 67 år gammal och hon kommer inte leva så länge att hon får se sina uppenbarelser uppfyllas. 1384 invigs klostret i Vadstena, då har Brigitta varit död i 14 år.
Vadstena klosterkyrka, kyrkan som ritades av ingen mindre än Birgitta själv.
Vadstena klosterkyrka – med en inte helt okänd arkitekt
Var du än befinner dig, i eller i kring Vadstena, ser du tornet på Klosterkyrkan. Kyrkan som ritades av ingen mindre än Birgitta själv. Hade vi haft möjlighet att fråga henne hade hon självklart gett förtjänsten till Gud som var den som gav henne alla mått i uppenbarelserna. Mått och instruktioner som Birgitta sedan sände hem till Östergötland och Vadstena och där står kyrkan, uppförd efter hennes instruktioner än idag snart 550 år senare.
107 år efter Birgittas död år 1480 invigdes den och är idag ett mål för många Pilgrimer världen över. Men en sak kan vi vara säkra på. I kyrkan har Birgitta aldrig satt sin fot. I den intilliggande kungsgården som nu är museum och hotell absolut, där har hon troligen trampan en och annan gång men aldrig i kyrkan. Den får hon istället stå som arkitekt för.
Besök platsen: Klosterkyrkan i Vadstena Länk till annan webbplats. (kartan öppnas i Google maps)
Birgittas egen morfar uppförde Brunneby kyrka år 1269.
Reliker och kvarlevor – och en bonusplats
I ett relikskrin i kyrkan sägs kvarlevorna efter bland annat Birgitta ligga. Vid undersökningar har man hittat att så kanske inte är fallet. Men symbolvärdet är stort. Tar du dig in i Klostermuseet kan du också beskåda den kista som hennes kvarlevor ska ha färdats i hem någon gång på 1370-talet.
Att Östergötland är starkt förknippat med Den Heliga Birgitta är ingen överdrift och jag lovade också en bonus.
För vare sig du tar bilen västerut mot Motala eller vandrar Birgittaleden längs med Göta kanal så kommer du förr eller senare till den lilla mysiga kyrkan Brunneby kyrka. Och även här finns det en koppling till Birgitta. För stämmer historien så var det ingen mindre än Birgittas egen morfar Bengt Magnusson som uppförde den 1269.
Besök platsen: Brunneby kyrka Länk till annan webbplats. (kartan öppnas i Google maps)
Birgittaleden
Men även om nu inte Birgitta själv gått leden som är uppkallade efter henne så vore det nästan tjänstefel att inte berätta mer om den när vi pratar om hennes Östergötland. Hela Birgittaleden genom Östergötland går från Söderköping till Vadstena via bland annat Linköping. Sträckningen är tänkt att motsvara den väg som hennes kvarlevor färdades när de reste genom Europa tillbaka till Vadstena från Rom efter hennes död.
Läs mer om Birgittaleden här Länk till annan webbplats.
I Den Heliga Birgittas fotspår genom Östergötland
Oavsett om du är intresserad av historia, av den religiösa aspekten i Birgittas i liv eller bara vill se hennes avtryck i landskapet kan jag lova dig att du kommer att uppleva det allra vackraste av Östergötland genom att följa i Birgittas fotspår så här i runda slängar 700 år senare.
Varmt välkommen till vårt och Birgittas Östergötland.
En karta över platserna i artikeln ovan kan du hitta här Länk till annan webbplats. (kartan öppnas i Google maps)
Text & bild: Cornelia Tonéri, Region Östergötland
Senast uppdaterad