visit-ostergotland
Roadtrip i södra Östergötland

På roadtripp vid Sommen

Följ med Visit Östergötlands reporter på en tur längs med delar av sjön Sommen.

På resa bland fantastiskt mysiga besöksmål i södra Östergötland

I södra Östergötland långt ifrån slätten vi så ofta förknippar landskapet med hittar vi sjön Sommen. Följ med Visit Östergötlands reporter på en tur längs med delar sjön en sensommarlördag. Sommen delar vi broderligt med Småland men vi passar här på att besöka lite olika utflytksmål på den Östgötska sidan.

Första stopp blir Brostorps gård och gårdsmejeri. Här bedrivs mjölkproduktion och en del av den mjölken blir ost och ostkaka som du hittar i flera olika butiker i både Östergötland och Småland men också till försäljning i den lilla gårdsbutiken på gården. Och inte bara det, du kan stanna till på en fika. Vi testade på både ostkaka och deras Toppade Ko-lomivåffla – en liten flirt med Halloumi så att säga. Magiskt gott och med så mycket gott i magen var vi redo för nästa stopp.

Brotorps gård

Ostkaka och Ko-lomi på Brostorps gård

Bara en liten bit från Brostorps gård ligger Nääs gårsbryggeri som tyvärr har stängt den dagen vi är på roadtrip. Men vad gör det – då får vi bara komma tillbaka.

Sveriges grövsta gran

Istället stannar vi till vid en av Östergötlands mer knasiga eller kanske märkligaste sevärdheter, nämligen Sveriges grövsta gran. Nedanför församlingshemmet i Asby står den. Sveriges grövsta enkelstammiga gran. Du når den som en del av en promenad i Hedners park. Omkretsen är runt 490 centimeter, nästan lite svårgreppat exakt hur stort det är om man inte kikar på bilden på Visit Östergötlands reporter som gör allt för att ge granen en kram.

Sveriges grövsta gran har en omkrets på 490 cm

Precis i närheten ligger även Andrew Petersonmuseet. Ett emigrantmuseum över det som här brukar kallas verklighetens Karl-Oskar. Även hit får vi återvända då vi har oturen att även detta är stängt när vi har vägarna förbi.

Pausa som kungen vid Kungabordet

Vi närmar oss sakta de sydligaste delarna av Sommen och här uppe på en höjd med magiskt vacker utsikt över Sommen hittar vi ett alldeles speciellt bord, nämligen Kungabordet. Ska vi vara helt ärliga så är det inte just detta bordet som är kungabordet men ett likadant. År 2024 skulle nämligen det ursprungliga bordet ha nått den aktningsvärda åldern av minst 71 år. Det är nämligen så många år sedan 1953 när kung Gustav VI Adolf åt lunch just här på sin Eriksgata genom Ydre.

Kungabordet. Här pausade Gustav VI Adolf 1953

Mot Malexander för övernattning

Men nu är det dags att bege oss norrut igen mot kvällens övernattning. Vi checkar in på Sveas hotell & café i Malexander. Sveas ägs av makarna Swärd som också driver både lanthandeln och Swärdshuset i Malexander. Och det är på Swärdshuset vi om en stund ska avnjuta en sensommarmiddag lite senare.

Vi checkar in i caféet som fortfarande är öppet när vi anländer. När det stänger en stund senare tar vi oss in genom en sidodörr för att komma till rummen som ligger på andra våningen i cafébyggnaden: Det finns fem rum i varierande storlek och form. Vi checkar in i sviten som är rymlig och har en stor veranda. Just denna augustikväll är den dock inte så njutbar som jag gissar att den kan vara under högsommaren.

Sveas Hotell & Café i Malexander

Det är något alldeles särskilt med augustiljuset. Kvällarna när solen börjar gå ner något tidigare skapar magi och den lilla orten börjar sakta förbereda sig för efterårsdvalan. Vi är inte riktigt off season ännu men tillräckligt mycket för att känna att vi har Malexander lite för oss själva. Och det ger ett lugn.

Vi avnjuter en magiskt god middag på Swärdshuset innan vi traskar tillbaka till vårt rum och vaggas till sömn av den lilla orten som också börjar slumra.

Swärdshuset i Malexander

Middag på Swärdshuset i Malexander

Morgonen därpå vaknar vi utvilade och traskar ner till en mycket mysig liten frukost. Det varma görs på beställning och vi beställer äggröra och bacon. Småskaligt och hemtrevligt.

De tre okändas grav

Efter frukost tar vi en sväng ner emot Hembygdsföreningen och blickar ut över Sommen från den norra sidan. Rakt över sjön stod vi igår och blickade ut ifrån Kungabordet och faktum är att vi kommer att åka tillbaka för ännu ett stopp alldeles i närheten lite senare idag. Men det får vi återkomma till.

Innan vi packar ihop och checkar ut besöker vi också Malexanders kyrka och kanske en av de allra märkligaste sevärdheterna i Östergötland nämligen De tre okändas grav. Sommaren 1926 hittade den dåvarande kyrkvaktmästaren benrester från tre personer i en liten avsides vik i Malexander. Än idag vet ingen vilka de var men nu ligger de begravda här på kyrkogården i Malexander.

De tre okändas grav

Mot Affären i Svalsjö och Pers Mekaniska kabinett

Så har det blivit dags att checka ut och vinka hej då och på återseende till Malexander och vi beger oss faktiskt tillbaka på den väg vi kom igår för att besöka ett par stopp vi inte hann med under gårdagen.

Här ligger nämligen Affären i Svalsjö och Pers mekaniska kabinett. Det mekaniska kabinettet är i stort sett omöjligt att göra rättvisa i vare sig ord eller bild. Det kräver sitt besök. Per kan sin sak och tillverkar trämekanik med hjärta och en stor dos humor.

På Pers mekaniska kabinett

Vidare mot fika med utsikt

Efter många åh och wow beger vi oss sedan mot roadtripens sista stopp hos Made by Emma. Passerar du Kungabordet och åker ner emot vattnet hittar du nämligen gårdsbutik och café med fantastiskt mysig utsikt över Sommen. I det pittoreska lilla timmerhuset som är det gamla bostadshuset på gården och troligen från 1600-talet avnjuter du en fika eller lunch från ett utbud som varierar i takt med säsong och tillgänglighet. På gården finns också en liten loppis och ställplatser.

En sista roadtrip-fika hos Made by Emma

Varmt välkommen till södra Östergötland och alla fantastiskt mysiga utflyktsmål och sevärdheter som finns att se här.


Text & bild: Cornelia Tonéri, Region Östergötland

Till startsidan för Visit Östergötland

En del av Region Östergötland

Visit Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier