EU-kommissionen utvärderar det europeiska forskningsområdet
I en ny rapport utvärderar EU-kommissionen det europeiska forskningsområdet (ERA). Slutsatserna kan påverka ERA:s policyagenda för 2025-2027.
Det europeiska forskningsområdet (ERA) etablerades 2000 för att skapa en intern marknad för forskning, innovation och teknologi. Målet med ERA är att stärka mobiliteten för forskare, kunskap och teknologi, att göra innovationer kommersiellt gångbara, förbättra tillgången till excellens och prioritera investeringar och reformer kopplat till forskning och innovation. Flera av dessa frågor har tagit en framträdande roll på den europeiska agendan givet det betydande fokus som finns på forskning och innovation kopplat till EU:s konkurrenskraft. Bland annat har två inflytelserika rapporter skrivna av tidigare italienska premiärministrar tagit upp betydelsen av forskning och innovation. Enrico Letta lyfter, i sin rapport om framtiden för den inre marknaden, behovet av en femte frihet för att främja innovation, forskning och lärande. Mario Draghi å sin sida, som skrivit en rapport om framtiden för EU:s konkurrenskraft, fokuserar på behovet av att skala upp och få ut den innovation som sker i Europa på marknaden samt behovet av att öka investeringarna i forskning och innovation. EU-kontoret har tidigare skrivit om båda dessa rapporter.
I den nuvarande policyagendan för ERA, som sträcker sig mellan 2022 och 2024, pekas 20 åtgärder ut för att uppfylla fyra prioriteringar för ERA som stakades ut i pakten för forskning och innovation. En ny policyagenda kommer antas för 2025-2027 och den 22 oktober presenterade EU-kommissionen en utvärdering av implementeringen av ERA. Utvärderingen redogör för de framsteg som gjort mot ERA:s mål och lämnar förslag på vidare åtgärder. Bland annat föreslår EU-kommissionen att:
- Regulatoriska, legala och administrativa hinder behöver lyftas för att attrahera mer privata investeringar och på så sätt nå målet om att tre procent av EU:s BNP ska investeras i forskning och utveckling.
- Mer information och mindre byråkrati behövs för att göra möjligheterna i Horisont Europa mer tillgängliga för forskare.
- Mer riskkapital måste investeras för att skala upp banbrytande innovation. Nyligen lanserade EU-kommissionen ett nätverk av betrodda investerare för att öka investeringarna i innovativa ”deep-tech” företag.
- Skillnader i karriärmöjligheter för forskare i EU måste tas i tu med likväl som den långsiktiga tillgången till forsknings- och teknikinfrastruktur.
Läs mer
Publicerad
Kontakt
- Telefonnummer:+32 (0) 499 836 639
- E-postadress:hugo.lindahl@regionostergotland.se