vardgivare-ostergotland

Region Östergötland

För vårdgivare

Riskanalys

Riskanalys är ett sätt att arbeta med riskområden gällande patientsäkerhet eller inför förändringar av olika slag. Vid riskanalysen granskas ett bestämt område för att identifiera risker och ta fram åtgärdsförslag för att minska eller undanröja riskerna.

Riskanalyser görs i första hand inom den egna verksamheten, men kan utföras av Vårdkvalitet när det gäller större regionövergripande analyser.

Analysprocess

Analysprocessen bygger på att analysteamet ses vid 2-4 tillfällen á 4 timmar, med ungefär en veckas mellanrum. Tänk på att även avsätta tid för eventuell förberedelse och inläsning av material mellan mötena. Analysledaren behöver avsätta mer tid än övriga delatagare, utifrån uppdragets innehåll.

  1. Uppdragsgivaren initierar en riskanalys och ger uppdraget till analysledare inom aktuellt centrum. För regionövergripande analys inom hälso- och sjukvård kan förfrågan göras till Enheten för vårdkvalitet inom hälso- och sjukvårdsstaben och inom regionledningskontoret till planerings- och utvecklingschef RLK.
  2. Analysledaren bokar tid med uppdragsgivaren för uppdragsdialog, där alla delar av uppdraget gås igenom utifrån uppdragsmallen. Diskutera vilka som ska ingå i analysteamet, datum för analysträffar och vem som skickar kallelsen till träffarna. Datum för återföring av resultat och uppföljningsdialog om hur analysen genomförts kan med fördel bokas tidigt.
  3. Analysträffar genomförs och rapport skrivs. Obs! Lägg till Region Östergötlands logga i SKR:s slutrapportmall.
  4. Rapporten presenteras för uppdragsgivaren, som ger sina kommentarer i slutet av rapporten innan den slutförs helt.
  5. Uppdragsgivaren beslutar om handlingsplan, eventuell diarieföring och spridning av rapporten efter återföring av riskanalysen. Uppmuntra gärna uppdragsgivaren att sprida resultatet för att få till ett lärande i hela organisationen.
  6. Genomför en uppföljningsdialog med uppdragsgivaren, när denne haft möjlighet att gå igenom den slutliga rapporten. Vid uppföljningsdialogen bedöms analysens genomförande och kvalitet. Här beslutar ni också om när uppföljning av genomförda åtgärder kan vara lämplig och bokar tid för det.
  7. En uppföljande dialog genomförs lämpligen efter 6-12 månader för bedömning av om åtgärdsförslagen varit effektfulla.

Utbildning

Riskanalysutbildng 2,5 dagar

10 och 11 oktober, 29 november

För medarbetare och externa personer som ska vara analysledare vid genomförandet av riskanalyser.
Riskanalysutbildning oktober och november (Kompetensportalen) Länk till annan webbplats.

12 och 13 mars, 7 maj

För medarbetare och externa personer som ska vara analysledare vid genomförandet av riskanalyser.
Riskanalysutbildning mars och maj (Kompetensportalen) Länk till annan webbplats.