Arbeta med ABC för god psykisk hälsa på vårdcentral
Alla vårdcentraler inom Region Östergötland kan få stöd i att arbeta med ABC för god psykisk hälsa. Arbetet kan anpassas till olika målgrupper och ABC-material kan användas som verktyg av olika yrkesgrupper inom redan etablerade arbetssätt, som exempelvis Hälsosamtal, Integrerad beteendehälsa (IBH) eller på Äldremottagningar.
Vårdcentraler väljer sin engagemangsnivå utifrån behov. Arbetet kan till exempel handla om att sprida ABC-budskapet till personal och patienter, eller öka medvetenheten om vilka hälsofrämjande aktiviteter som finns i vårdcentralens närhet. Man kan också jobba med att samverka med lokala föreningar inom ramen för områdesansvaret, eller erbjuda patienter så kallade ABC-samtal.
Vägledning i arbetet med ABC på vårdcentraler
Riktlinje för samverkan med civilsamhället (Dokumenta) Länk till annan webbplats.
Samverkan mellan hälso- och sjukvården och civilsamhället Länk till annan webbplats.
ABC-samtal
ABC-samtal är ett personcentrerat samtalsstöd som kan erbjudas till patienter som längtar efter mer aktivitet och social samvaro. Det kan antingen uppmuntra patienten att ta upp aktiviteter och kontakter på egen hand eller matcha patientens intressen med aktiviteter, gemenskaper och stöd i civilsamhället där hen bor.
Samtalsstödet omfattar 1-3 samtal och syftet är att hjälpa patienter reflektera kring sin nuvarande aktivitetsnivå och vad som är viktigt för att de ska må så bra som möjligt på sikt, samt göra en konkret planering för att nå dit. Inför första ABC-samtalet uppmanas personen att fylla i och ta med ett reflektionsmaterial:
Reflektionsmaterial om aktivitet, gemenskap och meningsfullhet Pdf, 693.1 kB.
ABC-samtal utförs i nuläget endast på vårdcentraler i individuella patientkontakter – men konceptet kan komma att utvecklas så att det passar andra typer av verksamheter inom såväl vården som den kommunala sektorn och civilsamhället. Framgent kan ABC-samtal också komma att hållas i grupp.
Om du har uppslag och idéer kring hur du tror att ABC-samtal skulle kunna användas i ditt sammanhang, är du varmt välkommen att mejla:
Nyfiken på ABC-samtal?
Kontakta Elin Färnstrand som bland annat stödjer vårdcentraler att forma och implementera ABC för god psykisk hälsa.
Kontakt
Elin Färnstrand
Processledare för ABC
Telefonnummer: 072-463 89 77
E-post: elin.farnstrand@regionostergotland.se
Emma Hjälte
Processledare för ABC
Telefonnummer: 070-576 70 75
E-post: emma.hjalte@regionostergotland.se
Region Östergötland erkänner Curtin University som den immateriella ägaren av Act Belong Commit-programmet. Materialet på denna webbsida får ej spridas utanför Östergötland.
Senast uppdaterad