Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter samt hbtqi
Region Östergötland har ett samordningsuppdrag för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter samt frågor som rör hbtqi. Här presenteras vad som ingår i uppdraget och vad du som vårdgivare kan få hjälp och stöd med.
Samordningsuppdraget i Östergötland
I samordningsuppdraget för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter samt hbtqi ingår bland annat att:
- genomföra kompetenshöjande utbildningar för medarbetare inom hälso- och sjukvård samt samverkanspartners,
- hbtqi-diplomera verksamheter inom Region Östergötland,
- samverka med Folkhälsomyndigheten, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Socialstyrelsen och andra regioner inom nätverket HFS temagrupp SRHR.
- nätverka med frivilligorganisationer och lokala enheter som arbetar med STI -frågor.
Några begrepp
Sexualiteten och reproduktionen påverkar de allra flesta människor genom hela livet och kan ha en stor betydelse för allmän hälsa, livskvalitet och personliga relationer.
- Sexuell hälsa innebär ett tillstånd av fysiskt, emotionellt, mentalt och socialt välbefinnande relaterat till sexualitet, och inte bara frånvaro av sjukdom, dysfunktion eller svaghet.
- Reproduktiv hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande kring det reproduktiva systemet och alla dess funktioner, och inte bara frånvaro av sjukdom.
- Sexuella rättigheter innefattar rätten för alla människor att bestämma över sin egen kropp och sexualitet.
- Reproduktiva rättigheter omfattar den enskilda individens rätt att bestämma antalet barn och hur tätt dessa ska komma.
- Hbtqi är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter samt intersexpersoner.
Utbildning och diplomering i hbtqi
Studier visar att hbtqi-personer ofta har dåliga erfarenheter av heteronormativt bemötande från vårdpersonal, vilket gör att många undviker att söka sjukvård. För att förbättra bemötandet av hbtqi-personer finns en webbutbildning för medarbetare inom Region Östergötland. Webbutbildning är första steget på vägen mot en hbtqi-diplomering men du kan även använda den enbart för att få mer kunskap kring hbtqi-frågor.
Webbutbildning hbtqi (Kompetensportalen) Länk till annan webbplats.
Hbtqi-diplomeringen erbjuds av Regioner i samverkan, som består av Blekinge, Halland, Kronoberg, Jönköping, Sörmland, Örebro och Östergötland. Administrationen för diplomeringen sköts av Region Kronoberg.
Hbtqi-diplomering, regioner i samverkan (regionkronoberg.se) Länk till annan webbplats.
Senast uppdaterad
Kontakt
- Telefonnummer:010-103 03 85
- E-postadress:sari.asa.nikolaisen@regionostergotland.se