vardgivare-ostergotland

Region Östergötland

För vårdgivare

Kunskapsstyrning

Kunskapsstyrning är svensk vårds gemensamma system för att leverera vård av bästa tillgängliga kunskap.

Varje region är representerad på nationell och sjukvårdsregional nivå och har dessutom en lokal nivå där framtaget stöd implementeras och behov av stöd fångas från patientmöten för gemensamt nationellt arbete.

Lokal struktur för kunskapsstyrning

I den lokala strukturen för kunskapsstyrning i Region Östergötland har lokalt programansvariga (LPA) utsetts för varje programområde och även för vissa utökade områden i regionen som fordrar gemensamma metoder i vården. Lokala programområden (LPO) och lokala samverkansgrupper (LSG) bildas efter behov. Grupper inom olika sjukdomsgrupper eller utvecklingsområden, som redan finns eller som bildas, betecknas som lokala arbetsgrupper (LAG).

Sjukvårdsregional struktur för kunskapsstyrning

I Sydöstra sjukvårdsregionen organiseras en stor del av samverkan mellan Region Jönköpings län, Region Kalmar län och Region Östergötland inom ramen för kunskapsstyrningssystemet för hälso- och sjukvård.

Om sydöstra sjukvårdsregionen - organisation (sydostrasjukvardsregionen.se) Länk till annan webbplats.

Regionala programområden (RPO) bemannas med verksamhetsföreträdare och sakkunniga från de tre regionerna. Varje RPO tillhör ett av fyra kunskapsråd:

  • Kunskapsråd för diagnostik och sinnen
  • Kunskapsråd för hälsa och rehabilitering
  • Kunskapsråd för kirurgi och cancer
  • Kunskapsråd för medicin och akut vård

De sex sjukvårdsregionerna har delat upp värdskapet för de 26 nationella programområdena. Sydöstra sjukvårdsregionen är värd för:

  • Barns och ungdomars hälsa
  • Kvinnosjukdomar och förlossning
  • Perioperativ vård, intensivvård och transplantation
  • Rehabilitering, habilitering och försäkringsmedicin

Nationell struktur för kunskapsstyrning

På nationell nivå leder och samordnar 26 nationella programområden (NPO) och åtta nationella samverkansgrupper (NSG) arbetet med att ta fram nationella kunskapsstöd och andra för landet gemensamma föreskrifter inom sina kompetensområden.

Om kunskapsstyrning (kunskapsstyrningvard.se) Länk till annan webbplats.

Relaterad information