webbhandbok

Region Östergötland

Webbhandbok

Video och rörlig media

Här läser du övergripande vad som gäller för video som publiceras på webben. Filmer som publiceras ska vara tillgänglighetsanpassade.

Visa video på en webbsida

  • Video ska i första hand bäddas in på en webbsida för att videons kontext ska kunna beskrivas.
  • Använd publiceringsverktygets funktioner för att bädda in video. I Sitevision finns det en modul för Screen9/Quickchannel som är Region Östergötlands verktyg för film och strömmande media.
  • I undantagsfall (till exempel om videon inte är publicerad i Screen9/Quickchannel) kan du länka direkt till en video, som då visas i den plattform den är publicerad i.
  • Video får inte starta automatiskt.

Video ska vara tillgänglig

Video ska alltid uppfylla lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Det innebär att:

  • Video som publiceras på våra interna eller externa webbplatser ska ha undertexter. Region Östergötland har avtal med leverantörer som kan göra det mot ersättning.
  • Video ska ha syntolkning om det behövs för att besökare som inte kan se ska kunna förstå videons innehåll.
  • Inspelade direktsändningar behöver textas inom 14 dagar efter första sändningstillfället om de ska vara publicerade för eftersändning.

Till video räknas inte bara film och animeringar utan även inspelade föreläsningar som används i många olika sammanhang som webbinarier och utbildningar.

På webbplatsen Webbriktlinjer för offentlig verksamhet kan du läsa mer vad som gäller för tillgänglig video.

Syntolka videoinspelningar (digg.se) Länk till annan webbplats.

Texta inspelad rörlig video (digg.se) Länk till annan webbplats.

Tips för tillgänglighet när du ska producera film

Ofta går det att skapa högre tillgänglighet i din film redan när du skriver manus. Om filmen eller direktsändningen till exempel innehåller ett diagram eller annan illustration så kan innehållet i illustrationen beskrivas av den eller de som talar. Då kan alla förstå vad som visas i filmen.

Ditt manus kan också med fördel användas som underlag för filmens textremsa. På det sättet är mycket av textningsjobbet redan gjort när du gör slutredigeringen av filmen.

Ha alltid för vana att skriva ett så detaljerat manus som möjligt. Spara en tillgänglig PDF-version av det, så är det enkelt att bifoga det till filmen på den webbsida där den publiceras om det skulle behövas.

Om du ser till att innehållet i din film går att förstå utan att man ser den, så behöver du ingen syntolkning. Testa genom att be någon spela upp filmen och blunda. Det ska då ändå gå att förstå innehållet.

Behöver du hjälp med film

Om du vill få hjälp att publicera en film i Quickchannel eller har frågor om film och video, mejla till: kommunikation@regionostergotland.se

Mer information, om film och kontaktuppgifter till upphandlade leverantörer finns på intranätet.

Bilder och filmer (för dig med tillgång till Region Östergötlands intranät) Länk till annan webbplats.